taskafesztival.hu
A WORKSHOP JELENLEG IS AKTÍV ÉS MEGRENDELHETŐ!

Kezedben születik meg a táskád!
Közösen alkotunk, a táskák jegyében

Tessza táska részletes varrási útmutatója


Ez egy nagyon egyszerű táska, de meg fogod látni, ennél is át kell gondolni az elkészítés módját, és az egyes lépések  sorrendjét, különben könnyen előfordulhat, hogy bontással kell töltened az időt.
A Tessza táska leírásánál már látni fogod, hogy sokkal részletesebb a  megszokottnál, és megosztok Veled fontos tudnivalókat is, tehát miközben megvarrod ezt a táskát, új dolgokat is tanulhatsz.

A további táskáknál már nem fogod egyben megkapni a szabásmintát és a leírást, hiszen olyan sok magyarázatot fűzök minden egyes részhez, hogy egyben túl sok lenne. A szabáshoz is adok majd segédletet, nehogy a több darabból álló szabásminta bárkin kifogjon!

Ne rémisszen el a hosszú leírás, hosszabb elmondani, mint megvarrni!

Szükséges anyagok, eszközök a táska varráshoz:

- kb. 40cm apró mintás piros vászon
- kb. 40cm piros vászon bélésnek és vállpántnak
- kb. 40cm textil, ragasztós közbélés (vetex)
- 120cm piros szatén szalag
- 20cm fehér csipke

Táska szabásminta:

20x38cm-es téglalap, ez lesz a főrész. A 38cm-es oldallal párhuzamos a szálirány
105x6cm-es téglalap, ez lesz a vállpánt. A szálirány a 4cm-es oldallal párhuzamos

A táska szabásmintához megadott adatok tartalmaznak minden szükséges helyen 1cm varrásszélt.

Táska szabás:

Mintás, piros vászonból:

-2db főrész

Piros vászonból:

-2db főrész
-1db vállpánt

Ragasztós közbélésből (vetex):

-2db főrész
-1db vállpánt


Táska varrás:

Szokás szerint azzal lehet kezdeni, hogy ragasztós közbélést bevasalod a megfelelő alkatrészekbe, de most szeretném ezt részletesebben kifejteni. A szükséges anyagoknál kikötöttem, hogy textil ragasztós közbélést használj.
Ennek jobb a tartása, és a tartóssága is. Ha már dolgozunk ezekkel a táskákkal, akkor legyen benne sokáig örömöd.
Lehet kapni papír ragasztós közbélést (vetex) is, amelynek ára rendkívül kedvező, de kevésbé jó tartást ad, és minden mosásnál kopik.

A textil ragasztós közbélés ránézésre is „masszívabb”

Ne keress a boltban különböző színű közbéléseket, feketét, fehéret, maximum pirosat lehet kapni. Ha esetleg olyan szerencsés vagy, hogy különböző vastagságban kínálnak a botban közbélést, akkor jelen esetben érdemes  a vastagabbat választani. Ha még azzal a kérdéssel is zavarba akarnak hozni, hogy kötöttet, vagy szövöttet adjanak, akkor szövöttet válassz. Mivel több táskát is készítünk, 1-2m-t nyugodtan vehetsz.

A későbbiekben arról is beszélek majd, pontosan hogyan kell bevasalni, és nagy felületnél hogyan kerülheted el, hogy felhólyagosodjon, vagy leváljon.
Egyelőre a táska külső főrészeibe (mintás vászon), és a vállpántba vasald be a közbélést.
A következő fontos dolog, amit most elsajátíthatsz a vállpánt toldása. Előfordulhat, hogy nincs elég hosszú anyagod egyben, ekkor meg lehet toldani a vállpántot. Érdemes 45 fokos szögben készíteni a toldást, így kevésbé lesz feltűnő. A kiszabott alkatrészeknél a fotón látszik is a vállpánt 2db-ban.
Kezdjük most azzal, hogy a vállpántot összetoldjuk. Színt színnel szembe kell fordítani a képen látható módon. Gombostűzés után ellenőrizd, hogy a vállpánt szélei szétnyitva folytatólagosak-e.

Vasald szét a varrásszélt.

Vágd le a felesleges varrásszélt

Ezután a vállpánt széleit hosszában be kell vasalni 1cm-re. Ha kezdő vagy, ez nehéz feladatnak bizonyulhat. A későbbi táskáknál mutatok majd olyan módszert, amivel a vasalás kiküszöbölhető. Ha szükséges, akkor színoldalon szabókrétával húzd meg az 1cm-es vonalat, és annak segítségével vasalj. Igazából nem az a legfontosabb, hogy pont 1cm legyen, hanem az, hogy végig egyforma legyen, tehát ha 0,8 vagy 1,2cm az nem baj, csak végig annyi legyen.

Vasald hosszában félbe a vállpántot, miközben egyezteted a széleit.

A pántot ismét nyisd szét. Javaslom méregetés helyett használd a szemmértékedet, és a vállpánt egyik oldalának közepére gombostűzd rá a szalagot. Varrj végig mindkét szélén mm-esen.

Ha szükséges vasalj rá újra a pántra, gombostűzd össze a szélét, és varrj végig a vállpánt mindkét szélén mm-esen. Arra figyelj, hogy kb. 5cm-re a szélétől kezd a mm-es tűzést, és így is fejezd be. Később a vállpánt rövidebbik oldalát összevarrjuk majd, ehhez helyet kell hagyni. Vasald meg a vállpántot.

Az egyik főrész rövidebbik oldalától mérj le 11cm-t. Húzz a rövidebbik oldallal párhuzamost egy szabókrétával . A vonalat színoldalra kell húzni, ezért ne ceruzával csináld, ami megmaradhat. Ez alá a vonal alá helyezd a vállpántot színével felfelé. A főrész és a vállpánt közepét is jelöld meg és egyeztesd egymásra, így gombostűzd oda a vállpántot.

A vállpántot a főrészre kell varrni. A vállpánt mm-es tűzésében kell újra végigvarrni, de csak a főrész oldalaitól 1,5cm-re kell elkezdeni, és befejezni.

A vállpántokat a főrész belseje felé gombostűztem, így a későbbi munka könnyebb lesz.

A másik főrész rövidebbik oldalától 1,2cm-re a csipkét gombostűzd a főrész színére. A két szélén varrj végig mm-esen. Vasald meg a csipkét.

A szatén szalagra köss egy helyes, kicsi masnit. A szalagot gombostűzd a csipkére, és a két szélén varrj végig mm-esen. A masni csomójára ne varrj rá, azt a részt hagyd ki.

A két főrészt fordítsd színt színnel szembe, és gombostűzd össze. Ügyelj rá, hogy a csipkés rész, és a vállpánt egy oldalra essen.

Varrd körbe „U” alakban centiméteresen. Itt fogod megérteni, miért kellett a vállpánt felvarrását 1,5cm-el beljebb kezdeni és befejezni.

A sarokban ki kell vágni a felesleges varrásszélt. Amennyire lehet, ujjafa segítségével vasald szét a varrásszélt.

A bélést is fordítsd színt színnel szembe, gombostűzd össze, és varrd össze „U” alakban. Itt annyi eltérés lesz a főrészhez képet, hogy az alján kb. 10cm-es nyílást kell hagyni a későbbi kifordításhoz. Érdemes a felső széle alatt kiszélesíteni a varrásszélt, és közel 1,5cm-es varrásszéllel varrni. Ettől a bélés jobban ki fog feküdni a főrészben.

Amennyire lehet itt is szét kell vasalni a varrásszélt, és a sarokban ki kell vágni a felesleges varrásszélt.

Izgalmas részhez érkeztünk, most fogjuk összeállítani a táskát. A főrészt színével kifelé, a bélést színével befelé kell fordítani és a kettőt egymásba húzni.

A felső szélét össze kell gombostűzni centiméteresen. Az oldalvarrások egyeztetésére ügyelj.

A táska felső szélét varrd végig centiméteresen.

A közbéléssel beragasztott varrásszélt vágd ki 2-3mm-esre. Ettől vékonyabb, mutatósabb lesz a táska széle.

Fordítsd ki a táskát, ellenőrizd, hogy minden rendben van-e. Ha igen, akkor gombostűzd össze a bélés alján a lyukat, és varrj végig rajta mm-esen.

A táska felső szélét vasald meg. A varrat kerüljön az élébe, illetve a bélés egy hajszállal forduljon befelé. Varrj végig a felső szélén mm-esen.

A vállpántot fordítsd színt színnel szembe, és gombostűzd össze a rövidebbik oldalát. Fontos, hogy a szatén szalag egy vonalba essen. Varrj végig rajta, vasald szét.

A mm-es tűzést a hiányzó részeket pótolni kell. Ha jártál hozzánk varrótanfolyamra, akkor tudod hogyan kell egy színoldali varratot szépen folytatni úgy, hogy az szinte nem is látszik. Ha nem vagy ezzel tisztában, akkor old meg kis elvarrásokkal a lehető legszebben.

Ugye, hogy nem látszik?

Jó hírem van, kész is lettél!

Jó munkát a táska varráshoz!

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Írta: Majoros Zsuzsa 29 komment


KAPCSOLÓDÓ HOZZÁSZÓLÁSOK  névtelen 2012-06-07 07:03
Schandika, gratulálok és köszi!

  schandika 2012-06-06 22:38
Most lettem készen a táskával. Vannak rajta hibák, de nekem nagyon tetszik. Nagyon nagy öröm volt varrogatni. Az útmutató kiváló volt hozzá!!!!

  névtelen 2012-06-05 07:44
Szilda, jó lett! :)

  szilda 2012-06-04 23:44
Íme, az én táskám:) http://tucsokvar.szilda.com/2012/06/taskavarrasra-fel/

  névtelen 2012-06-04 14:06
Még nem maradtatok le semmiről, épp jókor vagytok jó helyen! :)

  schandika 2012-06-04 14:04
Remélem, hogy nem maradok le semmiről. Én még csak most akadtam rá erre jó kis leírásra. Ma fogom megvenni a hozzávalókat.

  szilda 2012-06-03 23:07
Ugye még egy táskáról sem maradtam le!:) ezt holnap este elkészítem, csak vennem kell anyagot, mert pirosban csak bélés akad, a mintásat és a szalagot még be kell szerezni:)

  névtelen 2012-06-03 20:43
Sziasztok! Nagyon örülök, hogy ilyen sokan elkészítettétek a Tessza táskát! Csodaszépek lettek, öröm nézegetni őket! Gratulálok! Hétfőtől újabb táskát lehet velem együtt elkészíteni, ezúttal egy nagy méretű, belevaló strandtáskát!

  Adrienn 2012-06-03 14:38
Elkészült végre az enyém is! :) És közben rájöttem...van még mit tanulnom!Nagyon köszönöm,hogy részt vehetek ezen a fesztiválon!

  Tamás 2012-06-02 21:03
Sziasztok! Én is megvarrtam ma a táskát. Elég vastag volt az anyag amit használtam, szenvedős volt néha miatta, de sikerült. https://plus.google.com/u/0/photos/107379885680787193593/albums/5749513812793214385?tab=mq Sziasztok!

  Julijana Buheker 2012-06-02 15:55
Nagyon szepen es sokszor udvozlom Zsuzsa teged is es az egesz Varohaz tagjait, koszonom a sok jo otleteket, de sajnos en Szerbiabol Zrenjaninbol vagyok nem tudok ugy kozlekedni veletek, mint ti akik kozelebb vagytok. De mindenesetre oromel olvasom mit mukodtok, es sok otlet jol jon.Csak ilyen szorgalmasan dolgozatok tovabb. Sok szeretetel Julijana!

  Annamari 2012-06-02 12:31
Szia Zsuzsa! Köszönöm szépen a részletes útmutatást! Sokat tanultam belőle :-) .

  blagger 2012-06-02 10:03
Az én recycling verzióm a táskádból némi kommenttel itt: http://idotetrisz.blogspot.hu/

  névtelen 2012-06-01 12:54
Szia Éva, a Tessza táskához a fesztivál végéig bárki, bármikor hozzáférhet! A további táskákra ez nem vonatkozik, mert ott nagy hangsúlyt fektetünk a közös elkészítésre, a napi szintű együtt-haladásra!

  Zsuffa Éva 2012-06-01 10:34
Kedves Zsuzsa! A leírás később is hozzáférhető lesz? Szeretném nagymamámnak megvarrni, de jelenleg se "nagymamás" anyagom, se időm.

  Timcsi 2012-05-30 20:54
Én is nekiláttam! Imádom! :) Nagyon várom, hogy kész legyek, de még inkább várom a zöld táskát, és "barátait" :)

  Szilágyi Erzsébet 2012-05-30 18:32
Sajnos nem ilyenre gondoltam, ez inkább gyerektáska. A lépések viszont egy nagyobb méretű táskára is igazak lehetnek. Köszönet.

  rozzi 2012-05-30 18:30
Kész a táskám! :)) Szuper a leírás, az én technikámon viszont van még mi csiszolni.:) Az fb-én megmutatom

  Nana 2012-05-30 15:19
Elkészítettem a táskát és mindenkinek ajánlom, hogy próbálja meg, nem fogja megbánni.Bár nekem még a 45 fokos dologgal egy kicsit van mit gyakorolnom, de nem hátráltam meg és el is készítettem.Nekem kék alapon virágos anyagom volt itthon, de azért remélem nem csak nekem fog tetszeni.

  névtelen 2012-05-30 10:39
Örülök neki, hogy érthető, bár majd varrás közben derül ki, hogy valóban minden világos-e. Zsuzsanna, persze, hogy lehet nagyobb, nyugodtan változtasd meg a méretét, csak arra figyelj, hogy a vállpántot úgy varrd fel, hogy a fedél mérete arányos legyen a táska alsó részéhez képest. Alig várom, hogy lássam az első Tesszát! Ki lesz az első, aki megmutatja? :)

  Bajkai Attila 2012-05-30 09:29
Tisztelt Zsuzsa. E táska elkészítése, ilyen útmutatással, könnyebben megtanulható munkák közzé tartozik, így én is próbálkozhatok vele. Az asszonyom biztos örülne neki. Nyugdíjas létemre elég kevés az időm, a varrással való foglalkozásra, holott érdekel a téma. Egyébként a DVD-n bemutatott varrási technikákra vevő vagyok. A "Varrjunk könnyedén" című 1. és 2. DVD megvan. Tanfolyamra azonban nem vállalkozom. Üdvözlettel: Bajkai Attila

  Ráczné Tamus Natasa 2012-05-30 09:01
Köszi Zsuzsa. Én is megvarrom ma a saját táskámat a fiam alvási idejében.Hétvégén keresztelőre megyek,pont ilyen táska kell egy ilyen szép eseményre.

  Staub Zsuzsanna 2012-05-30 08:34
Míg mos a mosógép,megvarrom és utána meg is mutatom. Köszi! Lehet nagyobb is ?

  Iluska 2012-05-30 08:24
Szia Zsuzsa! Nagyon részletesen bemutatod, nagyon jó! Üdv Iluska

  Szabó Anikó,Gyergyószentmiklós 2012-05-30 08:21
Köszi a részletes leírásokat,nagyon hasznosak,sokat tanultam belőlük.

  névtelen 2012-05-30 08:10
Ha bárhol elakadtok kérdezzetek. Le is fotózhatjátok a problémás részt, és küldjétek el e-mail-ben, vagy Facebook-on. Nehogy ragaszkodjatok az eredeti táskához, olyan legyen, ami igazán a Tiéd. :)

  Szabó Timi 2012-05-30 07:25
Köszi Zsuzsa! Ma hazafele veszek mindent és azt hiszem meg is varrom..

  Nagy Istvánné 2012-05-30 07:07
Biztos,hogy elkészítem!Délután veszek vetexet és indul a munka. Köszönöm a lehetőséget. üdv: Kati

  Higi 2012-05-30 06:00
Nagyon örülök, hogy ilyen részletesen közreadtad! El fogom készíteni! Szép és vidám napot!

Ez történt eddig

Búcsúzom, de csak jelképesen!

Babett pénztárca lépésről-lépésre

Babett táska lépésről-lépésre - Varrás 3.

Babett táska lépésről-lépésre - Varrás 2.

Babett táska lépésről-lépésre - Varrás 1.

Babett táska lépésről-lépésre - Szabás

Alba neszesszer lépésről-lépésre

Alba táska lépésről-lépésre - varrás 3.

Alba táska lépésről-lépésre - varrás 2.

Alba táska lépésről-lépésre - varrás 1.

Alba táska lépésről-lépésre - szabás

Villő kulcstartó lépésről-lépésre

Villő táska lépésről-lépésre - varrás 3.

Villő táska lépésről-lépésre - varrás 2.

Villő táska lépésről-lépésre - varrás 1.

Villő táska lépésről-lépésre - szabás

Csenge füzetborító

Csenge táska lépésről-lépésre - Varrás 3

Csenge táska lépésről-lépésre - Varrás 2.

Csenge táska lépésről-lépésre - Varrás 1.

Csenge táska lépésről-lépésre - Szabás

Mennyi anyagot vegyek a táskákhoz?

Köszöntelek

Roxána pénztárca lépésről-lépésre

Roxana - egyedi strandtáska a vízpartra 4.

Roxana - egyedi strandtáska a vízpartra 3.

A nyár legütősebb táskáinak közös elkészítéséről bővebben

Roxana - egyedi strandtáska a vízpartra 2.

Roxana - egyedi strandtáska a vízpartra 1.

A Saját Készítésű Táskák Hetéről bővebben

Tessza táska részletes varrási útmutatója

Megnyitó


 

Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook  YouTube  RSS

Minden jog fenntartva! © All rights reserved! © 2012 | Adatvédelmi Nyilatkozat
A felhaszn?l?i ?lm?ny jav?t?sa, ?s a honlap l?togat?i szok?sainak megismer?se c?lj?b?l weboldalaink megjelen?t?sekor cookie-kat/s?tiket haszn?lunk. Honlapunk b?ng?sz?s?vel hozz?j?rul?sodat adod a s?tik t?rol?s?hoz ?s felhaszn?l?s?hoz.
X